「有機上網」百部行

回上頁

「有機上網」基金為支持來自低收入家庭的學童上網學習,今年特別舉辦《「有機上網」百部行》籌款活動,由三位大使於活動期內步行一百萬步 (即每人每日大約需來回彌敦道一次) ,籌募經費購置一百部電腦設備予一百名有需要學童。

籌款目標

HK$400,000.00 / 約一百部電腦

活動期間

2014年7月16日至8月31日

善款用途

善款將用於購置一百部電腦設備,予一百位來自低收入家庭學童,「有機上網」亦會為獲得贊助的學童,提供活動、培訓、以及輔導服務,讓受惠學童能充分利用所獲得的電腦設備上網學習,獲取知識及擴闊視野。

餘款將撥入「有機上網」基金,用作支持上述受惠者以外,來自其他有需要家庭的學童上網之用。

籌款大使

「有機上網」行政總裁 黃永岳先生
「有機上網」行政總裁 黃岳永

上網學習已經係香港教育嘅趨勢,如果一個小朋友連一部電腦都買唔起,而且冇法子上網,試問佢又可以點樣努力學習?請支持「有機上網」,令來自低收入家庭的小朋友獲得一個機會。
 
 
 
 


知名主持、舞台劇演員、作家 黃宇詩小姐
知名主持、舞台劇演員、作家 黃宇詩

我有做開義工,都見過好多低收入家庭,不過今次活動嘅主要受惠對象係連電腦都買唔起!我好希望透過「有機上網」,佢哋唔單止可以獲得電腦,仲可以有其他培訓、支援等嘅服務。
 
 
 
 


DotAsia 機構 總裁 鍾宏安先生
DotAsia 機構 總裁 鍾宏安

較早前睇過一套紀錄片〈子非魚〉,當中有幕講到一部平板電腦可以為一個低收入家庭嘅學生帶嚟好大嘅影響。我希望可以透過今次嘅籌款活動,為更多低收入家庭嘅學生帶嚟正面既影響。